PREDAVAČ: Izv.prof.dr.sc. Vladimira Velički

KOTIZACIJA: 50,00 kn

DATUM: Četvrtak, 14. ožujka 2019.

VRIJEME: 18:30 – 20:30

MJESTO: Chilloutka conference hall, Ilica 15

Predavanje je namijenjeno:

  • svim zainteresiranima za logoterapiju, život i djelo Viktora E. Frankla
  • svima koji se pitaju kako pronaći životni smisao
  • svima zainteresiranima za prepoznavanje duha DOBRO instituta, neophodnog za uspješno apsolviranje Programa izobrazbe iz logoterapije na DOBRO institutu.
Prijava

O predavanju

Pitanje o pronalaženju smisla života vječno je i danas  možda aktualnije nego ikad.

Bez obzira u kojoj se životnoj situaciji nalazili, bez obzira na materijalno stanje oskudice ili blagostanja, različitih životnih okolnosti, zamjećuje se svejednaka potreba za odgovorom na pitanja poput onih:

  • Zašto smo tu?
  • Kakvog smisla ima postojanje?
  • Koji je smisao upravo moga života?
  • Kakvog smisla ima sve što se događa?

Pitanja su to duboko ukorijenjena u samu ljudsku narav, stoga vrlo složena i stavljaju čovjeka u stvarnost širu od bolesti, jer postoje otkad je čovjeka.

Tu stvarnost čovjekovu nazivamo patnja. Ona se u čovjeku pojavljuje i prolazi. Ali ponekad, nažalost, patnja se u čovjeku utvrđuje i produbljuje.

Iako je svaki čovjek po svojoj osobnoj patnji nešto dovršeno i neponovljivo, patnici su međusobno slični, kako po sličnosti prilika, kušnji i sudbina, tako i po potrebi da ih netko shvati i za njih se brine. A najviše su slični po upornom postavljanju pitanja o smislu patnje.

Viktor E. Frankl (1905. – 1997.), tvorac logoterapije ili, kako se često naziva, treće bečke psihoterapijske škole, svojim je životom i radom dao odgovore na ta i mnoga druga pitanja.

Došao je do zaključka da je čovjek u punom smislu riječi čovjek tek kada ostvaruje neku smislenu zadaću ili kada iz ljubavi prema nekome zaboravi na sebe i u središte svoga interesa postavi druge.

Naročito je isticao odgovornost kao formalno-etičku vrijednost koja je sama po sebe preduvjet za sve ostale vrijednosti, a da pritom ne određuje njihov redoslijed. Suprotstavljajući egzistencijalne koncepcije, on uvodi čovjeka u smisao Logosa iz kojega crpi uporišta za odgovornost.

Logoterapija se od ostalih psihoterapijskih pravaca razlikuje po shvaćanju čovjeka kao, prije svega, duhovnoga bića, bića koje, osim tjelesne i psihičke, posjeduje i duhovnu dimenziju. U duhovnoj dimenziji nalazi se naša savjest, naša slobodna volja i naša odgovornost.

Logoterapija nam donosi promišljanja i putokaz za pronalaženje smisla ostvarivanjem triju vrijednosti: stvaralačkih, doživljajnih i vrijednosti stava.

Upotrijebimo li svoj duhovni potencijal kako bismo mijenjali sebe nabolje, kako bismo prekinuli lanac krivnje i zamjeranja te spoznali smisao koji se nalazi i u najtežim trenucima života, u patnji, postat ćemo, kao što i sam Frankl navodi, sustvaratelji života i svijeta.

U predavanju će, u skladu s navedenim, biti riječi o životu i radu Viktora Frankla, te o logoterapijskom pogledu na mogućnosti pronalaženja smisla.

Prijava za predavanje

Kontakt e-mail: info@dobroinstitut.hr

Kontakt telefon: + 385 98 1659 363 

Kontakt osoba: Diana Benković

Kotizaciju za predavanje možete uplatiti prilikom dolaska ili uplatom na broj žiro-računa Udruge (IBAN): HR5223600001102672542 (Zagrebačka banka d.d., Zagreb), s naznakom da je riječ o uplati kotizacije za predavanje. Molimo sve uplatitelje da skeniranu presliku uplate pošalju na mail adresu: info@dobroinstitut.hr.

Prijaviti se možete i putem online obrasca: