Božićna čestitka 2019.

Objavljeno 12. prosinca 2019.

„Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan“ (Iz 9,5)

Božić nam svake godine stvara obiteljsko i blagdansko raspoloženje. I normalno je što se ususret tom velikom danu uređuju stanovi, priprema gozba i pozivaju rodbina i prijatelji. To je sastavni dio „rođendanskog rituala“. No, gledom na činjenicu Božjega rođenja ima stvari koje nam nisu jasne. Ne shvaćamo, naime, zašto je Bog silazio s nebeskih visina u ovu našu dolinu suza? Zašto se rodio u malenom gradiću Betlehemu, a ne u nekom velegradu bogate povijesti i civilizacije? Nema jasnog odgovora na ta pitanja osim slutnje kako je to učinio jer se raduje zbog čovjeka. Bog se utjelovio jer je čovjeka zavolio. Stoga se i mi radujemo njegovom rođendanu.

U čudesnom pak rođenju u Betlehemu Bog se „u živo“ susreo s čovjekom, pa svetkovina Božića usmjerava naš pogled prema nebu odakle je stigao Spasitelj svijeta. A rođenje u Betlehemu zbori nam o vrijednosti zemlje na kojoj se Isus  rodio i pozvao nas da jedni prema drugima njegujemo bratsku blizinu, solidarnost i velikodušnost. Isusovo rođenje svijetli je događaj ljudske povijesti. Jer, u svijet opterećen nepravdama, grijehom, sukobima i ratovima sišla je Ljubav, Istina, Pravednost i Svetost. Bog je, dakle, osobno „radi nas ljudi i radi našeg spasenja sišao s nebesa“. I ušao u naše obitelji i u našu osobnu povijest. Stoga, i ove godine smijemo se nadati njegovu pohodu i blagoslovu.

U iščekivanju njegova milosnoga dolaska u naša srca i u naše obitelji, mi s vjerom ispovijedamo da su njegova vremena i vjekovi. I od srca mu kličemo i molimo: Dođi, Gospodine Isuse! Svim djelatnicima, polaznicima, predavateljima i čitateljima stranice „DOBRO – Instituta za logoterapiju, obrazovanje i savjetovanje“ želim čestit i blagoslovljen Božić, te božićnim mirom i blagoslovom ispunjene dane Nove 2020. godine!

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski